Nincs kaszinó és játékterem sem, de még egy autópálya sem.

Izland egy északi szigetállam az Atlanti-óceán és a Jeges-tenger között, mely 1918. december 1-ig dán fennhatóság alá tartozott. Nyolc évvel ezelőtt a csőd szélén állt, de csodával határos módon rekordsebességgel született újjá, és bár nem tagja az Európai Uniónak, ma már virágzó és stabil gazdasági helyzettel büszkélkedhet.

A legnagyobb hangsúlyt az exportra fekteti, a gazdasága pedig a halászaton alapszik. A jövedelmek 40%-a származik a horgászatból, mely a munkapiac 7%-át fedi le – tájékoztat a Wikipédia. Izland nem rendelkezik hadsereggel, így ez a világ legbékésebb állama. Alig van nyoma erőszaknak, és a társadalmi-politikai viszonyok is sziklaszilárdak. A sziget lakói pedig ritkán zárják kulcsra a házaikat vagy autóikat.

Meglepő lehet egy turista számára, de Izlandon nincs egyetlen McDonald vagy Starbucks sem! Ezeket még a 2009-es válság idején bezárták, és soha többé nem nyitották meg. Nincs kaszinó és játékterem sem, de még egy autópálya sem – mondja Magnús Sveinn Helgason, közgazdász.

„A lakások 90%-a vagy talán még annál is több geotermikus vízzel fűtött. Melegített üvegházaink vannak, közel 20 hektáros területen.” – fogalmazott Arni Ragnarsson, geotermikus mérnök. Ez azt jelenti, nagyjából annyiba kerül egy ház fűtése, mint amennyibe egy újság havi előfizetése.

„A napilapért 40 eurót fizetek havonta, míg a 200 négyzetméteres lakásom fűtése 50-55 eurómba kerül.” – nyilatkozta dr. Pall Valdimarsson, geotermikus professzor.

Mielőtt az Eyjafjallajökull vulkán kitört volna, Izland turizmusa egyenlő volt a nullával.

„Azután az idegenforgalom hihetetlenül fellendült. Számításaink szerint idén a turistaszám ismét 20–30%-kal fog nőni. Évente nagyjából 1,5 millióan látogatnak meg bennünket.” 

A szigetre érkezők száma jóval meghaladja a lakosság számának dupláját, így a turizmusból származó bevételek ma már egynegyedét teszik ki az ország egy főre eső GDP-jének.

„Beülsz az autóba, és 15 perc múlva már a természetben vagy. Egyetlen másik ország sem képes ezt nyújtani.” – vallotta Egill Helgasson újságíró.

Izland ma már a fejlődés biztos útján halad. A munkanélküliséget szinte nem is ismeri, az államadósság pedig ismét a 2009-es válság előtti szintre került. Ennek eredményeképpen nem csoda, hogy a szigetország a harmadik legboldogabb állam a világon, az ENSZ legutóbbi adatai szerint.  Forrás


SZÓLJ HOZZÁ