Még a gyakorlott háziasszonyok sem tudják! Pedig nem mindegy

Mindkettő növeli a sütemény térfogatát - ezt tudjuk. De vajon mindegy, hogy melyiket használjuk. A válasz elég egyértelmű: NEM

Talán meg fogsz lepődni, de a sütőpor összetevői közül az egyik legfontosabb maga a szódabikarbóna. Pontosabban a három összetevő közül ez az, ami konkrétan az étel – általában sütemény – “megemelkedését” okozza. És majd meglátod, hogy ez elég fontos ahhoz, hogy megértsd, hogyan helyettesítheted a sütőport vagy a szódabikarbónát egymással.

A sütőpor ugyanis a következő három összetevőből áll:

  • A megemelkedést biztosító anyag – ez a szódabikarbóna, ami egy lúgos anyag. Ennek jele Európában E 500. (Egyben az egyik bizonyítéka, hogy attól még, hogy egy alapanyag “E”, nem feltétlenül rossz.)
  • Valamilyen sav vagy savak, amelyek a szódabikarbónával reakcióba lépnek. A kereskedelmi sütőporban általában többféle sav van, így egyszer létrejön a reakció, amikor az ételbe teszed (folyadékkal keveredik), egyszer pedig amikor sütöd (hő hatására). Itthon általában difoszfátok, E 450.
  • Keményítő – ennek célja az, hogy felszívja a folyadékot, így az előző két anyag ne lépjen reakcióba egymással még felhasználás előtt.

A fentiekből már látszik, hogy a sütőpor valószínűleg helyettesíthető szódabikarbónával, hiszen az van benne. Tehát elvileg, ha nincs otthon sütőpor, használhatsz szódabikarbónát is, de az alábbi pontokra figyelned kell:

A szódabikarbónából sokkal kevesebb kell. Mennyi? Nagyjából 1/3-a 1/4-e a sütőpor mennyiségének. Kell, hogy legyen a receptben valamilyen sav. (Lásd kicsit lejjebb.) Általában az így, szódabikarbónával helyettesített sütőpor nem pontosan úgy viselkedik, mint a zacskós. Ezért amikor összekevered a hozzávalókat, akkor ne nagyon tárold a tésztát, hanem süsd meg azonnal.
Ha sütőpor helyett szódabikarbónát használsz, akkor legyen a receptben valamilyen savas anyag. 

  • Használhatsz tejfölt vagy joghurtot. Ez persze a recepttől függ, de ha pl. a recept ír tejet és nem rontja el a savanyított tejtermék, akkor a tejet részben felcserélheted tejfölre vagy joghurtra, és a szódabikarbóna is tökéletesen fog működni.
  • Citromlé. A legegyszerűbb savas közeg a citromlé, amit a szódabikarbónához adva helyettesítheted a sütőport.

Forrás: keménytojas.com


SZÓLJ HOZZÁ