Sok gyógynövény csak viszonylag nagy adagokban fejti ki a kívánt hatást, a gyömbérből azonban már a mártások vagy szószok ízesítéséhez használt mennyiség is biztosíthatja a szükséges dózist.

Ante Kreisch történetét világszerte ismerik. Ő volt az, aki nem hitt az orvosoknak, és saját kezébe vette gyógyulását.
„Tüdőrákot diagnosztizáltak nálam. Az orvosok szerint napjaim voltak csak hátra. Áprilisban hagytam el a kórházat, és egy nyár alatt teljesen más ember lettem. Az orvosaim értetlenül álltak a velem történtekkel szemben.
Teljesen egészséges lettem. Az emberek a világ különböző pontjairól jönnek hozzám tanácsért. A remény, amit a szemükben látok, elég erőt ad ahhoz, hogy megosszam gyógyulásom titkát a világgal. Hisz a receptem másokon is segíthet!”

Tudta?
A gyömbér hatóanyagai akkor is megőrzik erejüket, amikor a gyökeret feldolgozzák. Jó tudni, hogy a gyömbér lereszelésével több hatóanyag szabadul fel, mintha felszeletelné vagy felaprítaná. Arra is ügyeljen, hogy mindig friss gyökeret vásároljon (ne vegye meg, ha puha vagy a héja ráncos). Akár saját maga is nevelhet otthon gyömbért.

Mézes gyömbér elixír
Vegyünk egy nagyobb méretű gyömbért. Reszeljünk le, és keverjük össze 500 ml házi mézzel. Ebből az elixírből együnk naponta 3-4 alkalommal. Fontos, hogy ne fém tárggyal nyúljunk bele, hanem fakanalat használjunk. Már 4 nap után várható eredmény. A kúra alatt fontos, hogy higgyünk is a gyógyulásban. Ne hagyjuk, hogy a depresszió győzzön felettünk.



Emésztési zavarokra
Közismert, hogy a gyömbér hatékonyan enyhíti az emésztési panaszokat, a méz pedig fokozza ennek jótékony tulajdonságát. 1 teáskanál frissen reszelt gyömbért keverjünk el egy teáskanál mézzel, és minden étkezés után együk meg. Hatékonyan enyhíti a puffadást, és hozzájárul a könnyebb emésztéshez
A gyömbér sajátos ízét adó vegyületek – főként a gingerol és a szogaol –csökkentik a bélrendszer összehúzódásait, a háborgó gyomrot megnyugtatják, és gátolják az agy „hányingerközpontját”. Ugyanakkor a hányinger elleni gyógyszerektől eltérően a gyömbér nem okoz álmosságot. Még a kemoterápia által kiváltott és a műtét utáni rosszullétet is csillapítja.
A gyömbér mindemellett sokkal hatékonyabb a hányinger megelőzésében, mint a megszüntetésében. Ha például ön hajlamos az utazási betegségre, a gyömbért már legalább 20 perccel az indulás előtt be kell venni. Az ajánlott adag ilyenkor negyed teáskanálnyi porított gyömbér, 1 g gyömbér kapszula formában vagy egy 1 cm nagyságú friss gyömbérgyökér darab.

Elmulasztja a megfázás tüneteit!
A gyömbér képes gátolni azoknak az anyagoknak a termelődését a szervezetünkben, amelyek hozzájárulnak a hörgők összehúzódásához és a láz kialakulásához. A gingerol természetes köhögéscsillapítóként hat.

A titok kulcsa
A gyömbér ereje a kurkumin nevű fitokemikáliában rejlik. Vizsgálatok szerint a növény elsősorban ennek köszönheti rákellenes és gyulladáscsökkentő hatását. A vegyület gátolja a vérlemezkék összecsapódását az eikozanoidok - a gyulladások kialakulásában szerepet játszó speciális vegyületcsoport - képződésének megváltoztatásával.


SZÓLJ HOZZÁ