A japán kreativitás határtalan!

Japán különleges ország. Gyönyörű tájai, egzotikus kultúrája itthon is sokakat vonz. A SzínesVilág bemutatja neked azokat a zseniális dolgokat, amiket a japánok beépítettek mindennapjaikba. Irigykedjünk kicsit!

Benzinkutak

Sosem tudod, melyik oldalon van az autód tanksapkája? Ez Japánban nem lenne gond: a csövek a mennyezetből lógnak, minden oldal kényelmesen elérhető!

Automaták

Nem csak italt vagy csokit, hanem akár sült krumplit vagy péksütit is vehetsz automatákból. A japánok rengeteget dolgoznak és nagyon meggondolják, mire szánják értékes perceiket. Az automaták segítenek nekik elkerülni az éttermi sorbanállást.

Emeletes parkolók

Japánban 127 millióan élnek, a nagyvárosok hihetetlen zsúfoltak. Az optimális térkihasználás számukra létkérdés. Ezért is nagyszerű találmány az emeletes parkoló, amit szupermarketeknél lehet elsősorban találni.

Üdítős dobozok vakok számára

Japánban az üdítős fémdobozokon Braille-írással is feltüntetik az ital márkáját.

A világ legtökéletesebb széke nőknek

Hányszor volt már, ugye, hogy leesett a táskád a székről, mert egyszerűen lecsúszott a pántja a háttámláról? A japánok erre is kitaláltak egy szuper ötletet!

Vonat lábfürdővel

A szigetországban olyan elektromos vonatokra is válthatsz jegyet, ahol a képen látható lábfürdőzésben vehetsz részt utazásod alatt! A meleg vizes fürdő ellazít és oldja a stresszt.

Ingyen zsepi az utcán

Megfáztál? Sebaj! Japánban nem szórólapokat, hanem ingyen papaírzsebkendőt osztogatnak a mosolygós diáklányok!

Multifunkciós WC

Egy efféle japán WC mindent tud: mozgáskorlátozottak számára is elérhető, mozgatható, öntisztító és még fűteni is lehet!

Stresszoldó "örökpukkantó"

A rengeteg munka stresszel is jár, a japánok pedig ennek levezetésére kitaláltak egy "örökpukkantót", ami épp olyan, mint amikor a kis buborékokat pukkantgatjuk ki a műanyag csomagoláson, csak épp ezt a végtelenségig lehet használni, és kulcstartó formában magaddal vinni. De jó lenne egy ilyen!

Automata ajtók a taxin

Az utashoz nem kell a taxisnak kiszállnia, és ez a tuti recept arra is, hogy a kedves utas ne csapja be a hátsó ajtót. 

Hotel, ha csak egy jót aludnál

Hangos a szomszéd, vagy csak elvonulnál kicsit? Ki tudsz venni egy kapszulát akár egyetlen éjszakára vagy néhány nappali órára is. Kapsz egy kedves kis zugot ágyneművel, ahol senki nem fog zavarni!

Zenélő autópálya

Japánban az autópályák egyes szakaszain zenélő aszfalt található. Bár ezek az útszakaszok nem tartanak kilométereken át, alaposan fel tudja dobni a monoton utazást, ha egy ilyennel hajtasz végig, ugye?

Macskás kávézó

Már itthon is van példa arra, hogy be lehet vinni állatokat a kávézóba, vagy ott várják házi kedvencek a fogyasztót. Japánban viszont tucatjával találni a nagyvárosokban macskás kávézókat, ahol mindenfelé cicák hasalnak.

Asztal-ágy

A Kotatsu nevű találmány annyira jó, hogy azonnal kérnék egyt belőle! Főleg egyetemisták vizsgaidőszakát tudná nagyon komolyan megtámogatni egy olyan asztal, ami valójában ágy, mert bármikor le tudsz heveredni hozzá! Ja, a közepe fűtött! Habár már a XIV. században feltalálták, Japánon kívül nem igazán terjedt el.

Hangosbemondó rendszer

Tudjuk, hogy Japánban magas a természeti katasztrófa veszély: bármikor jöhet egy földrengés vagy cunami. Életmentő, ha az emberek időben megtudják az információt. Amikor épp nincs vis maior, nyugtató zene szól a hangszórókból, délután pedig bemondják, hogy a gyerekeknek ideje hazaindulni!

Végül: Japánban lehet aludni a munkahelyen!

Ha egyszer a munkában rád jön az alvás, többé nem tudsz úgy dolgozni, koncentrálni. A japánok is felismerték ezt, és nem akarnak hadakozni ellene. Inkább megengedik, hogy az alkalmazottak aludjanak egy kicsit, akár egy meeting kellős közepén! 

Oszd meg, ha számodra is érdekes volt a cikk! Köszönjük!


SZÓLJ HOZZÁ