A szervezet jó előre jelez, hogy baj lesz. Figyelj oda!

Mivel a testünk egy folyamatosan változó mechanizmus, ezért idővel kisebb-nagyobb problémák kialakulására számítani kell. Ilyen probléma lehet a vérerek eltömődése, az érelmeszesedés, amelynek szerencsére vannak korai jelei.

Ezek felismerése pedig fontos a nagyobb gond megelőzése szempontjából, így most 10, az érfalak eltömődését jelző korai tünetről lesz szó, amelyet ha magadon tapasztalsz, akkor fordulj orvoshoz.

 

1. A lábak dagadás, fájása

A bedagadt vérerek olykor fájdalmat váltanak ki az alsó végtagokban, ezért ha naponta érezd ezt a tünetet magadon, akkor légy óvatos, kérj időpontot az orvosodtól, mert ezzel megelőzheted a súlyos érelmeszesedés kialakulását.

2. Forróság, égés a végtagokban

Ha egy bizonyos helyen égési problémákat érzel, és a bőröd viszket, netán fáj, akkor ezt okozhatja az az érhálózat, amelyben beindult az eldugulás folyamata. Ilyen esetben is orvoshoz kell menni, mert később nagyobb problémák lehetnek belőle.

3. Ok nélküli kimerültség

Ha nem végeztél különösebben megterhelő fizikai munkát, de mégis valamitől kimerültnek, fáradtnak érzed magad, akkor a háttérben lehet egy eltömődésre hajlamos ér, amelyet a szervezet igyekszik elhárítani, és ezért plusz energiát használ fel. Ilyen esetben szokott leginkább bekövetkezni mélyvénás trombózis.

4. Rövid, kapkodó lélegzetvétel

Ez is a problémás, meszes vérerek számlájára írható, így nagyon fontos az orvosi kivizsgálás, mert a probléma gyógyítható.

5. Mellkasi fájdalom

Ha netán egy elszabaduló vérrög elér a tüdőkbe, ott embóliát okozhat, amit éles, szúró fájdalom kísér, és az egész szervezet elnehezül. Ilyen esetben azonnal orvoshoz kell menni.

 

6. Mozgás közbeni fájdalom

Ha egy egyszerű mozdulat is fájdalommal jár, akkor annak hátterében egy eltömődésnek indult vérrög állhat. Ilyenkor akár köhögés, nevetés, tüsszentés esetén is éles fájdalmat érezhetsz a hátadban, tüdődben, ezért irány a sürgősség.

7. Váratlan köhögések

Ez is egy vérrög kialakulására utalhat, amely bejutva a tüdőkbe, irritációt okoz, aminek következtében kialakul a köhögés. Ilyen esetben a váladékképződés is megnő, de a véres köpet sem ritka.

8. Görcsök

Ha gyakran görcsöl be a lábad, karod, akkor a véráramlást valami blokkolja, például egy rög, és mindehhez még hozzájárul a dehidratáció is, ezért fontos a megfelelő folyadék ivása, mert ezzel csökken az eltömődés esélye. Ha nem szűnnek a görcsös rohamok, fel kell keresni egy szakembert.

9. Fájdalom a lábfejben

Ez is súlyos problémára utaló jel, amit a vérerek összeszűkülése, eltömődése okozhat. A tünetek között az égés, erős szúró érzés is megtalálható, ezért orvoshoz kell menni, nehogy trombózis alakuljon ki.

10. Egyéb fontos előjelek

  • hevesebb szívverés, mert ezzel próbálja meg a szervezet felszámolni a dugulást,
  • felállás, leülés esetén szédülés,

Ha tehát észleled magadon ezeket a jeleket, menj orvoshoz, mert ezzel nagy lépést teszel az egészségedért.

 

SZÓLJ HOZZÁ