Az egyik legnépszerűbb levélzöldség. Édeskés íze miatt közkedvelt salátának és mártásnak, azonban gyógyító tulajdonságait sokan nem ismerik.

A sóska gazdag A-, B1-, B2-, és B9-vitaminban, nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Savanykás ízét az oxálsav okozza, gazdag káliumban, kalciumban, foszforban, nátriumban és vasban. Az egyik legjobb kora tavaszi flavonoid-forrás. Nagy mennyiségű fehérjét és szénhidrátot tartalmaz, ugyanakkor zsír- és kalóriatartalma elenyésző.
A zöld levelek klorofillt is tartalmaznak: ezek az anyagok segítik a hemoglobinszint emelkedését a szervezetben, ezért vérszegénység esetén is ajánlott fogyasztása.

A sóskalevél protolitikus savat is tartalmaz, ami szintén segíti a test méregtelenítését. A sóskából készült teát vagy a vízbe mártott sóskát gyakran használják méregtelenítésre. Vízhajtó tulajdonsága által segít a húgyúti fertőzések megelőzésében és azok gyógyításában. Népi használatban puffadáscsökkentésre is alkalmazzák.

A sóskában található gyümölcssav miatt nem csak a vérképző- és immunrendszerünkre van jótékony hatással, hanem ráadásként a kimagasló vitamin és ásványi anyag összetétele a gyümölcssavval kombinálva remek élénkítő hatással bír, így nagyobb szellemi tevékenység során érdemes elrágcsálni egy marék friss sóskát, hogy minél jobban teljesítsünk. Rendszeres fogyasztása hosszabb távon javítja a szellemi teljesítőképességet.

Jamaikában a sóska leveléből és virágából teát készítenek, ami ahőségben hűtő hatással van a szervezetre. A sóskateát olyan fűszerekkel készítik, mint a fahéj, kardamom és a gyömbér. Melegen vagy hidegen egyaránt fogyasztható.

Figyelem! Mint minden gyógynövénynek, a sóskának is lehetnek mellékhatásai.

  • A sóska nagy mennyiségű oxálsavat tartalmaz, ami csökkenti a test kalciumelnyelési képességét, így akár vesekő is kialakulhat tőle. Minél szárazabb és régebben szüretelt sóskát használunk, annál több oxálsavat tartalmaz, tehát érdemes frissen fogyasztani, és az első főzőlevet leönteni róla.
  • Az oxálsav jelenléte miatt a sóskát nem szabad alumíniumból vagy vasból készült konyhai eszközökben megfőzni, mert a fémekből kioldódó anyagokkal keveredve mérgező hatású és ehetetlen.
  • Nagy mennyiségben hasmenést, hasfájást, émelygést, hányást, szédülést okozhat.
  • Azok, akiknek bőrbetegségük vagy asztmájuk van, ne fogyasszák.

 


SZÓLJ HOZZÁ