Eddig fel sem tűnt? Érdekes a magyarázat!

Feltűnt már neked, hogy a légitársaságok üléseinek színe szinte mindig kék? Nagyon kevés kivétel van. Vannak, akik azt feltételezik, hogy azért választották ezt a színt, mert az égre emlékeztet bennünket. De a magyarázat nem ilyen egyszerű!

Az első kék ülések több évtizeddel ezelőtt kerültek forgalomba, és most minden légitársaság ezt a színt választja. A brit tudósok szerint a legtöbb ember a megbízhatóságot és a biztonságot társítja a kékhez, ami nagyon fontos az olyan utasok számára is, akik nem szenvednek aerofóbia miatt. A kutatások szerint az emberek 90% -a tudatosan dönt egy légitársaság mellett a márkajel színeit látva.

Ámde van egy gyakorlati oka is annak, hogy a légitársaságok kék üléseket választanak – a szennyeződés, a foltok és sérülések kevésbé láthatóak ezen a színen, ezért ezek az ülések hosszabb ideig használhatók, mint más színű huzatok. Mivel azonban kevesebb ember engedheti meg magának az első osztályú repülést, a légitársaságok gyakrabban használják a világosabb kárpitokat, mivel az a szövet lassabban kopik.

Érdekes tény: Az 1970-es és 1980-as években egyes légitársaságok kipróbálták a vörös kárpitokat. Azonban később át kellett váltaniuk a kékre, mivel kiderült, hogy a piros színek növelik az utasok közötti agressziót.

Szövet vagy bőr?

Ami az anyagokat illeti, az ülések mesterséges bőrrel vagy szövetekkel is kárpitozhatók. Általában a hosszú távú repülőútra használt repülőgépeknél az ülések szövetekkel vannak kárpitozva, mivel lehetővé teszik a bőr lélegzését, így az utasok nem fognak izzadni vagy más kellemetlenséget érezni.

A mesterséges bőr tökéletesen működik a rövidtávú járatok számára. Rendkívül kopásálló, és a kiömlött italok sem hagynak rajta foltokat.

Érdekes tény: Az ülés fejtámláján lévő szövetet úgynevezett „antimacassarnak” hívják. Ezeket az anyagokat széles körben használták a viktoriánus korban a bútorok fedésére. A tartozék neve a macassar olajból származik, amelyet anno a férfiak hajformázásra használtak. Ez az olaj rendkívül gazdag, és zsíros foltokat hagy a bútorokon. Így az emberek a karosszék tetején kis darab szöveteket helyeznek el, ahol az emberek pihentethetik a fejüket, hogy megakadályozzák a drága bútorok károsodását.

Miért nincs az ablak közvetlenül az ülés mellett?

Ültél valaha az ablak közelében, de valójában nem láttál semmit az ablakon? Mindig valamicskével előtted vagy pont a hátad mögött volt?

Kiderült, hogy ez azért van így, mert a légitársaságok a lehető legtöbb ülőhelyet próbáltak egy gépbe préselni. A légiközlekedési vállalatok a légitársaságoknak szabványos útmutatót bocsátottak a rendelkezésükre az ülések sorainak helyes telepítésével kapcsolatban, de senki sem követi ezeket a szabályokat.

A repülőgép padlóján lévő pályavonalak lehetővé teszik, hogy az ülések sorát a légitársaság saját belátása szerint szervezzék meg, és a vállalatok ezt a lehetőséget kihasználják.  Forrás: femcafe


SZÓLJ HOZZÁ