Énről-évre visszatérő téma: szabad-e tartósítószert használni a befőzésnél, és ha igen, mit.

Közeledik a befőzési szezon.. Nem fogod elhinni milyen terméket is használhatsz a befőzésre, amely tartósítóként nem veszélyes az egészségre.

A szalicil kiváló tartósítószer, kis mennyiségben is megállja a helyét, olcsón előállítható, nem csoda, hogy évekig használták lekvárok tartósítására - egy késhegynyi a tetejére. A baj vele az, hogy nemrégiben gyógyszerhatóanyagnak minősítették, és ipari felhasználását be is tiltották. A szalicil körül nagyon sok a kérdőjel, tipikus példája az élelmiszeripari segédanyagokat övező sok bizonytalanságnak. A háztartások szintjén még mindig a szalicil a lekvárok legnépszerűbb tartósítószere, bár ellenjavallt.
Rákkeltő hatása jelenleg nem bizonyítható, de több, egészségre ártalmas tulajdonsága ismert:
• felhalmozódik a szervezetben
• károsítja a nyálkahártyát, ami gyomorfekélyt, bélgyulladást, emésztési panaszokat okozhat
• károsítja a központi idegrendszert és a veséket
• lassítja a pulzust, csökkenti a vérnyomást.

A másik népszerű tartósító az E211, azaz a nátrium-benzoát. Kiváló hatást érhetünk el vele is, de szervezetünket ez sem kíméli. Rákkeltő hatása önmagában nem bizonyított, de kutatások igazolják, hogy az aszkorbinsavval reakcióba lépve erősen rákkeltő hatású benzol jön létre. Ezen túl komolyan károsítja a DNS-t, ami májzsugorhoz, Parkinson-kórhoz és idegrendszeri betegségekhez vezethet. Feltételezik emellett szív és érrendszeri, valamint vese-, máj-, bőr- és érzékszervi toxicitását.
Nyilvánvaló, hogy ha lehet, el kell kerülni a lehetséges kockázatokat.

Mellékhatásoktól mentes, teljes egészében tiszta és természetes anyagból álló, kiváló tartósítószer a grapefruit kivonat.  5-6 csepp elegendő belőle üvegenként, mielőtt lezárnánk. Kváló gomba- és baktériumölő tulajdonságának köszönhetően ugyanazt a hatást biztosítja, mint az egészségre káros, netán rákkeltő szintetikus tartósítók. Forrás: Facebook

► KÉRJÜK LÁJKOLD ÉS  


SZÓLJ HOZZÁ