VIGYÁZAT! Az egész lakás leéghet! Vagy a kisebbik rossz: takaríthatatlanul összemocskolja a sütőd belsejét.

A mikrót már egy jó ideje használjuk, de sokan nincsen tisztába még mindig azzal, hogy mire lehet, és mire tilos használni.

1. Tilos a fém - Semmilyen fémből készült eszközt, legyen az evőeszköz, edény nem szabad a mikróba tenni, hiszen egyszerűen kigyullad a készülék és akár az egész konyha is leéghet.

2. Tilos a papír - Ha meleg szendvicset szeretnék enni, előbb mindenképp szedjük ki a csomagolópapírból, legyen az egy szalvéta, vagy épp a pizzát tartalmazó kartonpapír. Ez is nagyon gyúlékony a mikróban.

3. Tilos a műanyag - Nem szabad egyszeri használatos műanyagpohárban melegíteni semmit, hiszen könnyedén elolvadhat és ennek következtében kémiai anyagok lephetik el az ételünket. Feltéve, ha még marad valami a műanyagból.

4. Nem lehet tojást főzni - Az interneten keringenek olyan hamis hírek, amelyek arról szólnak, hogy a mikróban keményre lehet a tojást is főzni. Ez nem így van, hiszen a nagy hőhatás miatt a tojásban sok gőz keletkezik, ami nem tud hol kiszabadulni, így a tojásunk egyszerűen felrobban, és majd takaríthatunk utána.

5. Tilos hungarocell-doboz - Sokan viszik haza az éppen aktuális napi menüjüket hungarocell dobozban. Mire hazaérnek már jócskán kihűlhet a finom falat, ezért gyorsan beteszik a mikróba. Mivel ez is egy műanyagfajta, tudjuk mi fog történni: olvadás és a kaja is a szemétbe végzi.

6. Tilos a szőlő - Vannak egyes gyümölcsök, amelyek ugyan bírják a meleget, de nem a szőlő, amely egyszerűen szétrobban a mikróban.

7. Tilos az aranyozott, fémezett szélű evőeszköz - Ez sok esetben előfordulhatott már, hiszen nagy odafigyelést igényel. Ha mégis megtörténik, akkor nagy szikrázásoknak lehetünk szem és fültanúi.

8. Tilos a szósz, fedő nélkül - Szét fogja bombázni a mikrónkat! Fedjük le!

9. Tilos az alumínium fólia - Mivel az alumínium is egyfajta fém, ezért már sejthető, hogy mi fog történni vele odabent a mikróban: lángra lobban.

10. Tilos a csípős paprika - A csípős zöldség egyszerűen megsült, és a benne található kémiai csípős anyag gőzzé válik, amely ha a szembe vagy a torkunkba kerül, nagy kellemetlen lesz.


SZÓLJ HOZZÁ